Tři vaničky jahod z farmářského trhu. Dvě skončily v králičí misce a následně v mém břichu na tento "kokainový" způsob:
Poslední vaničku jsem použila na jahodové muffiny, o jejichž recept se teď s vámi podělím.
Muffiny jsem dělala poprvé - a musím se pochválit - povedly se mi. Jen se po nich zaprášilo. Dokonce se mi dostalo zahraniční pochvaly - od Donnyho. Chichi. Konec sebechvály, jde se kuchtit!
Na 12 jahodových muffinů (košíčky o průměru 7 cm) potřebujete:
* 1/2 hrnku rozpuštěného másla
* 160 g cukru krupice
* 2 vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu (v krámě nevedli, tak jsem ho nahradila 2 lžičkami vanilkového cukru)
* 1 a 1/2 hrnku jahod (nakrájených na kousky)
* 295 g hladké mouky
* 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 1/4 lžičky jedlé sody
* 1/2 lžičky soli
Postup:
Rozpusťte máslo. Nechte vychladnout.
V jedné míse smíchejte cukr krupici, vajíčka, vanilkovou esenci. Do této směsi přidejte rozpuštěné máslo a dobře zamíchejte.
V jedné míse smíchejte cukr krupici, vajíčka, vanilkovou esenci. Do této směsi přidejte rozpuštěné máslo a dobře zamíchejte.
V další míse smísíte mouku (doporučuji prosít, těsto je pak nadýchanější), prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Jemně vmíchejte kousky jahod. Přesvědčte se, že jsou všechny obalené moukou - předejdete usazení jahod na dně košíčků.
Přidejte mokrou směs do suché a lehce míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. S mícháním to nepřežeňte, nechcete mít přece gumové muffiny ;-).
Předehřejte troubu na 180°C. Nakydejte těsto do formiček a dejte do trouby.
Doma máme plynovou troubu, takže abych nic nepřipálila, po předehřátí ztlumím teplotu na minimum a pozvolna peču. Trvá to dýl, ale nic nepřipálím. Pečeme 20 - 25 minut.
Jéj, to vyskúšam... No uvidíme, či mi to vyjde tak pekne ako tebe :))
ReplyDelete