18 Dec 2010

Chačapuri

S těmito gruzínskými chlebo-plackami jsme se chtěly vytáhnout na gastropárty. Chačapuri tam dělal ale kde kdo, takže to moc nevyšlo :-). 

Existuje spousta receptů na chačapuri, vždy záleží z jakého regionu pochází. My jsme s Eliškou upgradovaly chačapuri ze západní Gruzie - přidaly jsme tam česnek.

Ingredience

Těsto:
* 1 vejce
* 1kg hladké mouky
* cca 1/2 litru mléka
* droždí
* špetku soli

Náplň:
* mozarella
* balkánský sýr
* 3 stroužky česneku

Plus je potřeba hladká mouka na vál a žloutek s troškou mléka na potření chačapuri v syrovém stavu.


Postup:

Z droždí a vlažného mléka vyrobíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku s trochou soli, přidáme kvásek a vejce. Pak přiléváme mléko a mícháme, dokud nevznikne měkké těsto. Těsto necháme hodinu kynout.

V mezičase si připravíme náplň z mozarelly, balkánského sýra a česneku - všechno nastrouháme a smícháme.

Namoučíme vál i ruce - protože těsto hodně lepí - a rozválíme těsto. Doprostřed dáme sýrovou směs, zabalíme do těsta a vytvoříme z toho takový bochánek. Ten si dáme na plech a vytvarujeme dokola jako pizzu. Předtím než dáme chačaupri do trouby, potřeme ho žloutkem. V předehřáté troubě pečeme cca 20 minut.

Ještě teplé chačapuri potřeme máslem a nakrájíme na trojhránky. Gruzínský chléb je na světě.

Eliška krájí

No comments:

Post a Comment