8 May 2010

Kuchařské okénko - Indie

Na 11. gastropárty bylo nutné přijít s indickým jídlem. Po dlouhém rozmýšlení jsem se rozhodla pro Bombajské brambory a Halvu.

Bombajské brambory
(pro 4 osoby)

* 3 lžíce slunečnicového oleje
* 1 lžička hořčičných semínek (dá se použít i poctivá francouzská hořčice s viditelnými kusy semínek)
* špetka mletého kmínu
* 1 lžička kurkumy
* 1 lžička mletého koriandru
* 1 lžička koření garam masala
* lžička koření chilli
* 1 lžička čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
* 6 brambor předvařených v páře a nakrájených na kostky
* 4 rajčata, nakrájená na kostky
* hrst čerstvého koriandru, nahrubo nakrájeného
* 4 lžičky másla

V pánvi se rozehřeje olej a chvíli se smaží suché koření. Přidá se máslo, potom brambory. Musí se obalit kořeněnou směsí. V případě, že jste nesehnali hořčičná semínka, přidejte teď lžičku hořčice. Smažte 10 až 15 minut a pak vmíchejte rajčata a čerstvý koriandr. V případě, že neseženete čerstvý koriandr jako já, prostě ho vypusťte.

Nemyslela jsem si, že budu mít v Praze problém sehnat mletý koriandr a kurkumu. Prohledala jsem všechny supermarkety a nikde nic. Poslední záchranu jsem spatřovala v bio obchodech. Bingo! Oboje měli v Rozmarýně.

Gaura – Nitái Halva

* 500 g hrubé krupice (mně se osvědčilo nahradit krupici hrubou moukou - lépe váže cukr a krupičky pak nedrhnou v puse)
* 600 g přírodního cukru
* 250 g másla
* cca 1 litr vody
* 125 g rozinek, propláchnutých
* ovoce - např. banány, meruňky, švěstky - nemusí být
* oříšky (dle chuti) - nemusí být

Hrnec postavíme na střední plamen, nasypeme se do něj cukr a občas zamícháme. Jakmile se cukr začne rozpouštět a hnědnout, zrychlíme míchání. Když je asi polovina cukru roztavená, přilejeme horkou vodu s rozinkami a krátce povaříme, dokud se karamel nerozpustí.

Vezmeme další hrnec a v něm rozpustíme máslo. Přisypeme krupici (nebo hrubou mouku) a za častého míchání ji pražíme, dokud zrníčka nezískají světle hnědou barvu a nezačnou vonět.

Snížíme plamen na minimum a opatrně ke krupici přilejeme horký karamel s rozinkami. Pozor, tekutina může v rozpálené krupici způsobit menší explozi (ověřeno!). Nejlepší je upraženou krupici pro jistotu na chvíli odstavit z plamene, počkat, až se hrnec trochu ochladí, a teprve potom přilít tekutinu.

Důkladně zamícháme, aby se netvořily hrudky, a jakmile začne směs houstnout, přikryjeme hrnec poklicí. Občas ji zdvihneme a směs zamícháme, aby se nepřipálila. Vaříme tak dlouho, až se veškerá tekutina vstřebá.

Asi pět minut před koncem vaření můžete přidat ovoce, oříšky - záleží na vaší chuti. Já si oblíbila banány.

    No comments:

    Post a Comment