8 May 2010

Kuchařské okénko - Itálie

Na 10. gastropárty, nesoucí se v italském duchu, jsme si našli tři recepty, se kterými bychom se tam mohli prezentovat. Inspirovali jsem se u Itala v kuchyni.

Torta Alla Gianduja
(Nugátový dort)
Cantuccini
Torroncini Morbidi
(Turecký med po italsku)

Uvařili jsme všechno, ale na gastropárty jsme vyrazili jen s Cantuccini. Turecký med je hodně pracný, sladký jak cecek a musí se skladovat v mrazáku. Jakmile jsem ho vyndala ven, celý se roztekl. Zase to nevypadalo jako v televizi či na obrázku. Patrně technologická chyba. Ale jaká? Vždyť jsme to dělali přesně podle receptu! Turecký med si už asi nikdy nezopáknu, ale Cantuccini nebo Torta Alla Gianduja si ráda ukuchtím znova.


Torta Alla Gianduja


Ingredience:

Těsto:
*110g hladké mouky
*50g cukru krupice
*45g másla
*1/5 kypřícího prášku
*10g kakaa
*2 žloutky
*kapka oleje extra virgin
*špetka soli

Krém:
*150g nutelly
*50g hořké čokolády na vaření
*100ml smetany
*100ml mléka
*1 vejce

Postup:

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odležet ve folii v lednici. Formu vymažeme máslem a vyložíme asi 2/3 těsta, vyrobíme tak dno dortu. Zbytkem těsta vyložíme formu ze stran. Ve vodní lázni rozpustíme nutellu, čokoládu, mléko a smetanu. Po vychladnutí vmícháme jedno celé vejce a nalijeme do formy, pečeme v předehřáté troubě na 
175 stupňů asi 20min. Doma mám plynovou troubu, která je hodně výkonná, takže abych nic nepřipálila, po předehřátí ztlumím teplotu na minimum a pozvolna peču. Pečení trvá dýl, ale nepřipálí se to.


Torroncini Morbidi
Ingredience:

*450g medu
*250g loupaných a pražených mandlí
*250g cukru
*3 bílky
*50g drcených pistácií
*80g moučkového cukru


Postup:

Ve vodní lázni necháme 15 minut vařit med, musíme ho míchat, dokud nebude vodový. Pomalu přidáváme vyšlehané bílky, po pěti minutách cukr a ještě deset minut mícháme. Poté odstavíme a vsypeme mandle a pistácie. Směs vylijeme na pečící papír posypaný moučkovým cukrem, aby se k papíru nepřilepila. Vytvoříme placku, necháme chvilku vystydnout a dáme do mrazáku ztuhnout na půl hodiny. Já to skladovala v mrazáku po celou dobu, protože jinak se to roztékalo :-).

Cantuccini

*2 vejce
*250g cukru krupice
*125g loupaných mandlí
*125g neloupaných mandlí
*125g lískových oříšků
*250g hladké mouky
*½ prášku do pečiva
*citronová kůra

Vejce vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou, přidáme mandle a ořechy, kypřící prášek a prosátou mouku. Ze směsi vypracujeme těsto, na plechu s pečícím papírem vytvoříme z těsta 2 stejné válečky, které potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25min. Ještě za tepla nakrájíme na stejně široké proužky a necháme vystydnout.

V Itálii se vychladlé Cantuccini namáčí do dezertního vína. Já je mám nejradši zatepla.

1 comment:

  1. Technologicka chyba byl u me, nejak jsem to pos*al s tou vodni lazni

    ReplyDelete