30 Jun 2011

Nejlepší rybízový koláč

Divila jsem se, když táta z chaty přivezl rybíz - touhle dobou bylo na keřích červených bobulí vždycky poskrovnu - ale za tak brzkou hojnější úrodu vděčíme koňskému hnoji ;-). Prej po tom roste rybíz jako z vody.


INGREDIENCE:

* 500 g polohrubé mouky
* 250 ml mléka
* 75 g krupicového cukru
* 25 g droždí
* 75 g změklého másla
* 2 žloutky
* kůra z 1 citronu
* 1 lžička soli
* červený rybíz (přidávám baj voko, záleží, co zahrádka dá)

* 250 g polotučného tvarohu (prodávaný přesně ve 250g vaničkách)
* 1 vejce
* 2 vrchovaté lžíce krupicového cukru

Drobenka

* 120 g másla
* 160 g hrubé mouky
* 120 g krupicového cukru

Mouku nasypeme do větší mísy, přilijeme vlažné mléko, půlku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 10 minut ladem, aby se vytvořil kvásek. Pak přidáme máslo, žloutky, zbylý cukr, citronovou kůru, sůl. Všechno to smícháme a vypracujeme těsto. Necháme to cca dvě hodiny na teplém místě kynout - v létě to frknout na topení nemá smysl, tak jsem to položila na elektrickou dečku :-). Holt je dobrá nejen, když bolí břicho.

Mezítím, co nám kyne těsto, omyjeme rybíz a odtrháme ze stopek. Také si připravíme tvarohovou část: tvaroh utřeme spolu s vejcem a cukrem.


Rozhodně to chce hlubší pekáč, koláč pěkně nabyde.
Plech vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme na něj těsto. Na těstě děláme střídavě rybízové a tvarohové pruhy. Navrch nadrobíme drobenku. Na drobenku si připravíme mouku s cukrem a prsty do směsi zapracujeme nasekané máslo. Je dobré ho nechat změknout, jde to pak jako po másle :-).

Pečeme v předem předehřáté troubě (opět na nejmenší teplotu) 25 - 30 minut. 

Bon Appetit!

No comments:

Post a Comment