9 Feb 2011

Toskánský piniový koláč

Máma v sobotu přišla do pokojíku a povídá, že zapomněla na jeden vánoční dárek, kuchařku Koláče od Apetitu. Brácha pekl jablečný koláč, já se včera vrhla na Toskánský piniový koláč.

Ingredience:

* 125 g másla pokojové teploty
* 250 g krupicového cukru
* 2 vejce - žloutky a bílky zvlášť
* 350 g hladké mouky
* 9 g kypřícího prášku
* 215 g 12% smetany
* 1 sáček vanilkového cukru
* 80 g piniových oříšků
* moučkový cukr na poprášení

Postup:

Máslo utřete s krupicovým cukrem do krémova, vetřete žloutky, pak prosátou mouku s kypřícím práškem a smetanu. Z bílků ušlehejte sníh a spolu s vanilkovým cukrem zlehka zatřete do těsta. 

Těsto vlijte do (hranaté) formy, posypte piniovými oříšky a pocukrujte. V předem předehřáté troubě pečte 40 minut (do zlatova).

Koláč výborně chutná s třešňovým džemem.

No comments:

Post a Comment