4 Jul 2010

Mrkvové muffiny


"Mrkvový? Chutnalo to vůbec dobře?" Tento komentář jsem našla na facebooku pod fotkou mého nového kuchařského výtvoru, tj. mrkvového muffina. Myslím, že to dobře ilustruje představu (některých) lidí o nevalné chuti mrkvového těsta. Řekla bych, že tyto mylné obavy má na svědomí králíček a jeho mrkvová zmrzlina. Mrkvová zmrzlina je možná hnusná, ale mrkvové muffiny jsou mňamózní.

A tady je recept na tuhle dobrotu...

Ingredience (vychází to spíš na 13, než 12 muffinů - košíčky o průměru 7 cm):

Mrkvové muffiny:

* 1/2 hrnečku oříšků (lískových nebo vlašských)
* 2 hrnečky nastrouhané mrkve
* 260 g hladké mouky
* 250 g cukru krupice
* 3/4 lžičky jedlé sody
* 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 1/2 lžičky soli
* 3 velká vejce
* 180 ml slunečnicového oleje
* 1 lžička vanilkového extraktu

Sýrová poleva:

* 60 g másla
* 120 g žervé (doporučuji Gervais original)
* 3 lžíce moučkového cukru
* 1 lžíce vanilkového cukru

Postup:

Mrkvové muffiny:


Opražte ořechy. Po vychladnutí je nahrubo nasekejte. Oloupejte a na jemno nastrouhejte mrkev.

Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a oříšky.

V další míse smíchejte vajíčka, olej a vanilkový extrakt. Přidejte tuto směs - spolu s nastrouhanou mrkví - do té první moukové. Lehce promíchejte (tak aby byly všechny ingredience "navlhčené").


Předehřejte troubu na 180°C. Rovnoměrně rozdělte těsto do připravených košíčků

a šup s nimi do trouby na cca 25 minut. Zda jsou muffiny hotové, zjistíte klasicky pomocí špejle.

Poleva:


Rozmixujte žervé spolu s máslem. Do hladka. Přidejte moučkový a vanilkový cukr. Všechno to promíchejte a máte hotovo. Touto polevou můžete ozdobit upečené muffiny. Doporučuju. Byla jsem překvapená, jaká dobrota se dá udělat z těhle ingrediencí.

Mrkvové muffiny jsou zatím nejlepší muffiny, které jsem kdy jedla/pekla. Rozhodně si je musíte udělat, jsou vynikající.

No comments:

Post a Comment