28 Feb 2011

Marcipánový dort

Už od Vánoc jsme doma sušili marcipán z Robertsona (sháníte-li britské pochutiny, pak jste tam na správném místě) a já ne a ne se dokopat k nějakému dortu, kde bych ho uplatnila. O dva měsíce později jsem se konečně dokopala k akci a dokoupila hlavní přísady. Teď nic nebránilo tomu zkusit si své první potahování marcipánem.

Ingredience:

Korpus

* 4 vejce
* špetka soli 
* 80 g cukru krupice
* 60 g polohrubé mouky
* 60 g škrobu
* 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva


Krém:
* 2 lžíce škrobu
* 2 lžíce cukru krupice
* 215 g smetany 
* 3 žloutky
* 1,5 lžíce vanilkového extrakt
u

* malinový džem (příště chci zkusit angreštový či brusinkový)
* 300 ml smetany ke šlehání (čím víc %, tím líp)

* 500 g marcipánu

Postup:
Z bílků (se solí) jsem vyšlehala pevný sníh a pomalu do něj zašlehala žloutky a cukr. Přidala jsem prosátou mouku, prášek do pečiva a škrob. V předehřáte troubě jsem pekla cca 30 minut.

Zatímco se pekl korpus, připravila jsem krém. Smíchala jsem škrob, žloutky, cukr a čtvrtinu smetany. Zbylou smetanu jsem přivedla k varu, odstavila z plotny a vlila do ni žloutkovou směs. Všechno jsem to vrátila zpátky na sporák a na mírném plameni (a za stálého míchání) vařila do zhoustnutí. Přidala jsem vanilkový extrakt a krém nechala vychladnout.

Pekla jsem v nízké obdélníkové formě, koprus jsem tedy rozkrojila na 6 stejně velkých kousků a protože i ty se mi zdály moc tlusté, pokrojila jsem je.

Vyšlehala jsem smetanu (ke šlehání) - 2/3 jsem smíchala s krémem a 1/3 dala stranou. Na prkénku jsem na sebe skládala korpusové díly a promazávala je džemem a krémem. Když byly všechny tři vsrtvy namazány a naskládany na sebe, přetřela jsem celý dort šlehačkou. Výsledné (3) dortíky jsem dala na chvíli zatuhnout do mrazáku. 

Rozválala jsem si na lince marcipán a potáhla jím dorty. Bylo to nečekaně lehké.

Jak už jsem zmínila, příště zkusím malinový džem nahradit jiným a ještě si hraju s myšlenkou napustit krém nějakým alkoholem :-).

No comments:

Post a Comment